Aktiver totrinnsbekreftelse på Instagram


Totrinnsbekreftelse (autentisering) er et ekstra sikkerhetsnivå for innlogging på Instagram. Med totrinnsbekreftelse logger du inn med noe du vet (ditt passord) i tillegg til noe du får (en kode på telefon). Dette hindrer andre uvedkommende å logge inn med din konto, selv om de har ditt passord. Sikkerheten din øker betraktelig med totrinnsbekreftelse og vi anbefaler at det aktiveres snarest mulig.

I denne veiledningen viser vi hvordan du aktiverer totrinnsbekreftelse på Instagram.

App eller tekstmelding?

De vanligste formene for totrinnsbekreftelse, er at du får en tekstmelding over SMS med en engangskode, eller ved at du har en app på mobilen som genererer engangskoden for deg.

Vi vil slå fast at uansett hva slags totrinns-metode man benytter, så er det mye sikrere å bruke totrinnsbekreftelse enn å ikke gjøre det.

Når det er sagt, så anbefaler de fleste sikkerhetseksperter, bl.a. Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), totrinnsbekreftelse med app, fremfor totrinnsbekreftelse med tekstmelding.

Grunnen er at det finnes sikkerhetsproblemer med SMS. Flere teknikker eksisterer for å avlytte og snappe opp SMS-er. Å gjøre det er langt fra trivielt, men det finnes eksempler på at det har blitt utnyttet i målrettede angrep.

Derfor er app-basert totrinnsbekreftelse sikrere. Fordi koden genereres i mobilen din, istedenfor at den blir sendt til mobilen. Da skal det mye mer til for en angriper å snappe den opp.

Veiledning for totrinnsbekreftelse med app

Før du begynner

Før du går i gang må du ha installert en app på mobilen din for totrinnsbekreftelse. Vi anbefaler appen Authy, men brukere med lite erfaring med mobil og teknologi kan velge Google Authenticator istedenfor, da den har enklere oppsett.

Authy i Google Play
Authy i Apple App Store
Google Authenticator i Google Play
Google Authenticator i Apple App Store

 

Steg 1

Gå inn i innstillingene i Instagram-appen. Trykk på person-ikonet (), så på hamburger-menyen (), og deretter på Innstillinger.

 

Steg 2

Under innstillingene, velg  Sikkerhet, og så Totrinnsverifisering.

 

Steg 3

Dersom du ikke allerede har aktivert totrinnsbekreftelse, vil du komme til en side lik bildet under. Trykk på Kom i gang for å starte.

 

Steg 4

Du må så velge hva slags type totrinnsbekreftelse du vil ha. Denne delen av veiledningen dekker totrinnsbekreftelse med godkjenningsapp. Alternativet er å bruke tekstmelding, da vil du få engangskodene tilsendt på SMS hver gang. Vi anbefaler app-basert totrinnsbekreftelse, da det er litt sikrere.

 

Steg 5

På dette steget vil Instagram oppdage hvilken app som er installert på mobilen din for totrinnsbekreftelse. Om den har funnet den du ønsker å bruke, trykk Neste. Om du ønsker å benytte en annen app, trykk på Konfigurer manuelt. Veiledning for manuell konfigurasjon vil ikke bli gitt her.

Instagram vil så bli lagt til i appen du har for totrinnsbekreftelse.

 

Steg 6

Du vil så bli bedt om å skrive inn koden som vises i appen. Bytt til totrinns-appen uten å gå ut av oppsettet i Instagram, finn koden, bytt tilbake til Instagram, og skriv den inn.

 

Ferdig

Om du skrev inn koden riktig får du beskjed om at totrinnsbekreftelse er blitt aktivert. Når du har trykket Ferdig, vil du få se gjenopprettingskodene som Instagram har generert for deg. Skriv ned disse kodene og oppbevar dem på et trygt sted. Dersom du mister mobilen din, eller av en annen grunn mister muligheten til å godkjenne med totrinnsbekreftelse, kan gjenopprettingskodene brukes for å komme seg inn på kontoen din.

Veiledning for totrinnsbekreftelse med tekstmelding

(De første 3 stegene er de samme for totrinnsbekreftelse med app og med tekstmelding)

 

Steg 1

Gå inn i innstillingene i Instagram-appen. Trykk på person-ikonet (), så på hamburger-menyen (), og deretter på Innstillinger.

 

Steg 2

Under innstillingene, velg Personvern og sikkerhet, og så Totrinnsverifisering.

 

Steg 3

Dersom du ikke allerede har aktivert totrinnsbekreftelse, vil du komme til en side lik bildet under. Trykk på Kom i gang for å starte.

 

Steg 4

Du må så velge hva slags type totrinnsbekreftelse du vil ha. Denne delen av veiledningen dekker totrinnsbekreftelse med tekstmelding.

 

Steg 5

Dersom du allerede har lagt til telefonnummeret ditt i Instagram slipper du dette steget. Om du ikke har lagt til telefonnummer, vil du bli bedt om å legge det til.

 

Steg 6

Det vil bli sendt en engangskode til deg på SMS. Skriv inn denne koden og trykk Neste.

 

Ferdig

Om du skrev inn koden riktig får du beskjed om at totrinnsbekreftelse er blitt aktivert.

Informasjon fra Nettvett.no er hentet fra flere kilder. Nettvett.no vurderer informasjon før publisering, men Nettvett.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.