Avslør falske nyheter med disse 6 spørsmålene


Spredningen av koronaviruset skaper mange reaksjoner over hele verden. Noe av det du leser på sosiale medier eller andre steder er falsk informasjon. Her er seks spørsmål du kan stille deg for å finne ut om du står overfor en falsk nyhet.

 1. Får nyheten deg til å føle sterkt?
  Det kan være et faresignal. Overskrifter og tekst blir ofte utformet slik at du skal klikke deg inn på saken (det tjener man penger på). Det kan også være slik at overskriftene skal få deg til å føle sterkt når du leser den – sinne, avsky eller glede. I så fall kan du bli manipulert til å dele nyheten uten at du sjekker fakta.
 2. Er kilden troverdig?
  Har du tillit til avisen eller nyhetsbyrået som har sendt ut saken? Har de en egen politisk agenda der nyheter kan bli vinklet og vridd for å passe inn i denne?
 3. Kan nyheten verifiseres?
  Er det oppgitt kilder i saken? Kan kildene verifiseres? Kan fakta eller påstander i saken etterprøves/ bevises?
 4. Deler du nyheten?
  Gjør du noen vurderinger eller undersøkelser selv før du deler nyheten i sosiale medier?
 5. Sier du i fra?
  Gir du tilbakemelding til dine venner når de deler noe du tror er falske nyheter? Tagger du nyheter på Facebook som du mener er falske? Hva med journalisten eller nyhetsbyråene, får de tilbakemelding fra deg?
 6. Beskytter du deg selv?
  Å spre falske nyheter gjennom andres kontoer i sosiale medier kan forekomme, og det kan også ramme deg. Beskytt kontoen din mot at uvedkommende kan bryte seg inn. Vi anbefaler spesielt at alle bruker to-faktor pålogging der det er mulig.

Kilde: Nettvett.no