Begrens synligheten i TikTok


Tjenesten Musical(.)ly har skiftet navn til «Tik Tok – including Musically». Dette er en tjeneste som har blitt populær blant barn og unge.

TikTok lar deg mime og synge til kjente poplåter, lag stilige videoer og dele disse med andre på internett. I tillegg har tjenesten en chatte-funksjon, og muligheten for å kommentere på det andre har delt.

Tjenesten har en aldersgrense på 13 år. For å etablere en brukerkonto på tjenesten må men oppgi enten et telefonnummer eller en epost-adresse, eventuelt kan man benytte en brukerkonto fra andre sosiale medier.

TikTok fungere på samme måte som mange andre sosiale medier. De videoer som lages deles med andre, og man kan få «likes» og kommentarer på dette. Man kan opprette vennelister og skaffe seg følgere, og som tidligere nevnt kan man chatte en-til-en med andre.

I innstillingene for tjenesten finnes det en del funksjoner som kan avgrense hvem som får tilgang til det som deles, og man kan gjøre brukerprofilen privat.

Når man åpner appen går man inn på brukerprofilen nede til høyre i skjermbildet. Ved å velge de tre prikkene oppe til høyre i profilbildet kommer man inn i «Privacy and settings».

I dette skjermbildet velger man «Privacy and safety». Da vil man få opp følgende bilde:

Her vil man ved å velge bort «Allow others to find me» unngå at andre får opp forslag  om å følge denne brukerkontoen. Ved å velge «Private account» vil de som ønsker å se det som publiseres fra brukerkontoen måtte godkjennes av brukeren før de får tilgang til det som er publisert. Dette kan være en god funksjon å bruke for å unngå at alle får tilgang til det som publiseres.

Under valget «Personalization and Data» kan man skru av tilpasset reklame.

I de andre valgene kan man velge hvem som skal kunne bidra inn med kommentarer, synge med eller sende meldinger. Valget er mellom alle, venner eller ingen.

Det er også mulighet til å blokkere andre brukere gjennom «My block list». De som står i denne listen kan ikke lenger sende deg direktemeldinger, kommentere eller like videoene dine, følge deg eller se videoene du publiserer.

 

Under «Privacy and settings» er det også en funksjon som heter «Digital wellbeing». Den avgrenser tiden som man kan bruke på appen hver dag, samt at videoer som ikke anses egnet for barn ikke vil være tilgjengelige.

Bruk av kommentarfelt og likes kan såre barn. Som alltid med sosiale medier bør foreldre følge med på og ha en dialog med barn og unges bruk.

 

Barnevakten har en mer utfyllende veiledning om bruk av TikTok.

TikTok har også selv etablert en side for foreldre(på engelsk).