Falske konkurranser på Facebook


På Facebook legges det ofte ut konkurranser hvor du skal like, dele og skrive noe i kommentarfeltet. Dette kan videre føre deg inn på sider som fremmer svindel. Andre konkurranser kan gi deg en telefon til 10 kr. Dette kan være korrekt, men ofte må du i tillegg tegne et abonnement. Månedsavgiften her blir ofte ikke oppgitt eller er tilnærmet umulig å se. Denne er ofte skyhøy og abonnementet er ofte vanskelig å komme ut av.

Hvordan kan du oppdage at en konkurranse er falsk?

  1. Premien virker for god til å være sann. De kriminelle spiller på dine følelser for å friste deg til å bli med på konkurransen. Når akkurat det produktet du har ønsket deg dukker opp i en konkurranse, hvor alt du trenger å gjøre er å like og dele så er det lett å la seg friste. Seriøse konkurranser finnes, men da er forholdet mellom premien og din innsats gjerne mer i balanse.
  2. Konkurransen er ikke nevnt på selskapets hovedside. På Facebook kan man verifisere at et selskaps side er den offisielle ved å se etter ikonet på bildet vist nedenfor. Hvis ikke selskapets hovedside nevner konkurransen er den mest sannsynlig falsk.

    skjermbilde-2016-11-18-kl-15-29-44


  3. Konkurransesiden er nylig opprettet. Hvis det er lite annet innhold på siden enn konkurransen og få andre innlegg, har siden blitt opprettet nylig. Dette samt at det er lite informasjon om selskapet på siden kan være et tegn på at konkurransen kan være falsk.
  4. Du må dele innholdet og tagge venner for å delta. Dette strider mot Facebook sine regler for konkurranser og tilbud. Seriøse aktører vil ikke be om dette for at du skal kunne delta i deres konkurranser eller tilbud. https://www.facebook.com/policies/pages_groups_events/

Konsekvenser

Noen ganger vil en falsk konkurranse lede deg til en ny falsk Facebook-side, hvor du blir bedt om å logge inn. Da får de kriminelle tak i brukernavn og passord til din Facebook-konto og kan ta over din profil. Med mindre du har aktivert to-trinns bekreftelse. Les mer: https://nettvett.no/sikker-palogging/

Andre ganger godtar man å tegne et dyrt abonnement ved å delta i konkurransen, som det senere er svært vanskelig å komme ut av. Dette står kanskje gjemt med liten skrift nederst på siden.

Personopplysningene dine er gull verdt, og noen ganger er svindlerne bare ute etter dem. De vil da gjerne ha opplysninger om dine vaner og preferanser når det kommer til forbrukerspørsmål, samt kontaktinformasjon, som telefonnummer, e-postadresse og postadresse. Disse opplysningene blir så solgt videre til mindre seriøse markedsføringsselskaper, og blir ofte brukt til å sende deg spam-reklame på e-post, eller i forbindelse med telefonsalg.

Tenk nøye igjennom hvilke konsekvenser det kan ha for dine venner og bekjente på Facebook før du deler en konkurranse eller et tilbud. Har du verifisert om det er ekte? Dine venner deler det sannsynligvis videre med sine venner igjen og hvis konkurransen er falsk har de kriminelle nådd ut til mange potensielle ofre.

Informasjon fra Nettvett.no er hentet fra flere kilder. Nettvett.no vurderer informasjon før publisering, men Nettvett.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.