Hvordan unngå svindel knyttet til søknad om ESTA-visum


De som skal besøke USA, må søke visum før de kan komme inn i landet. Dette kalles Electronic System for Travel Authorization, eller ESTA, og har vært obligatorisk siden 2009.

På internett er det mange nettsteder som tilbyr seg å gjennomføre søknadsprosessen for deg. Dette koster som regel mye mer en det gebyret som kreves inn på den offisielle ESTA-siden. Søknadsprosessen er enkel og tar bare noen få minutter å gjennomføre. I forbindelse med en slik søknad innkreves det et gebyr.

Søker man på internett for å finne ut hvor man kan søke om ESTA-visum vil det dukke opp mange nettsider som tilbyr dette. Det er aktører som tilbyr seg å gjennomføre prosessen for deg. Disse krever inn gebyret som følger med søknaden, men tar seg også gjerne klekkelig betalt for å gjennomføre prosessen for deg.

Dette er i og for seg ikke kriminelt, men du ender gjerne opp med å betale mye mer for en tjeneste enn det som er nødvendig. En useriøs aktør vil kunne returnere et ugyldig visum, og pengene du har betalt er tapt. De vil også få tilgang til din personinformasjon og kan misbruke denne.

For å unngå dette er det viktig å benytte den offisielle ESTA-siden (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/). Gebyret man skal betale for visum er p.t. $21.00.

Hvis du tror du har blitt svindlet, kan du raskt sjekke om det visumet du har mottatt er gyldig på den offisielle ESTA-siden. Sjekk også at den personlige informasjonen knyttet til visumet er korrekt. Mangelfull informasjon kan føre til forsinkelser ved ankomst til USA. Er det ikke gyldig, må du benytte den offisielle siden for å søke om visum. Du bør også snarest mulig kontakte bank eller kredittkortselskap for å forsøke å få stanset pengetransaksjonen til svindleren.

Les mer om ESTA her.

Informasjon fra Nettvett.no er hentet fra flere kilder. Nettvett.no vurderer informasjon før publisering, men Nettvett.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.