Hvordan vurdere om et nettsted er sikkert


Falske nettsider brukes for å lure oss til å tro at vi handler i en reell nettbutikk, mens vi i realiteten setter inn penger på en svindlers konto. Falske nettsider brukes også til å hente inn personlig informasjon, som senere kan brukes til svindel.

Riktig nettadresse

Det første du bør sjekke er at nettsiden du besøker er den du faktisk ønsker å besøke.

Det gjør du ved å passe på at nettsideadressen (URL) er skrevet inn riktig. Kriminelle prøver ofte å etterligne populære nettadresser. For eksempel kan nettsiden til nettvett, som er nettvett.no, etterlignes ved å skrive nettadressen nettv3tt.nu. For å unngå å la seg lure inn på falske nettsideadresser, anbefales det å søke opp nettsiden, fremfor å komme seg der via reklame eller en link du blir tilsendt.

Vær også oppmerksomme på at svindlere ofte kan lage en nettadresse som inneholder tilsynelatende den korrekte nettadressen, men at denne er bygget ut slik at man mottar en falsk nettside. En slik adresse kan for eksempel se ut som:

https://Nettvett.no.tyventyven.info

I denne lenken vil du komme til nettstedet tyventyven.info, ikke til nettvett.no.

Under har vi beskrevet hvordan man gjennom å sjekke nettstedets sertifikat kan finne det faktiske domene-navnet.

Sikret kommunikasjon

Det neste man bør se etter på en nettside er om kommunikasjonen mellom din datamaskin og nettsiden er sikret. Denne sikringen gjør at ingen andre en du kan lese den informasjonen som sendes mellom din datamaskin og nettstedet. For å sjekke dette må man se at det angis HTTPS foran nettadressen til siden, eller at man har en grønn hengelås foran nettadressen.

Det er imidlertid svært viktig å huske at HTTPS ikke sier noe om nettsiden du besøker. Det kan fortsatt være svindlere som opererer denne. Det kan også være at nettsiden er dårlig drevet. Ved å klikke på hengelåsen i adressefeltet, vil man finne opplysning om eieren av nettsiden. Harmonerer ikke opplysninger om eiere med det som oppgis i selve nettsiden er sannsynligheten for at det er en falsk nettside stor. Disse opplysningene vil også inneholde domene-navnet, som er det nettstedet du faktisk befinner deg på.

Oppdatering

Nettleseren din er også viktig for å unngå at ett feiltrykk på en link kan ramme deg. Pass godt på å alltid ha den nyeste oppdateringen, da nettleserne oppdaterer sikkerheten støtt og stadig. https://nettvett.no/oppdateringer/

 

Se mer om hvordan holde datamaskinen sikker på https://nettvett.no/ti-tips-sikrere-pc-bruk/.

 

Se også hvordan man kan sjekke lenker: https://nettvett.no/er-lenken-trygg/

Informasjon fra Nettvett.no er hentet fra flere kilder. Nettvett.no vurderer informasjon før publisering, men Nettvett.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.