Investeringsbedrageri


Det er lett å la seg friste av lovnader om rask fortjeneste gjennom investeringer med lav risiko. Du ser en annonse, gjerne på sosiale medier. En kjendis har slått seg opp og tjent masse penger på en superinvestering. Du tenker "kan han tjene penger på dette, så kan vel jeg også". Du klikker på lenken, kommer til en nettside som presenterer investeringen og ikke minst eksempler på velstående og kjente personer som har tjent mye på denne type investering. Du lager en bruker og overfører penger for å få utbetalt din del av fortjenesten. Dessverre er nok dette det siste du ser av pengene dine.

Hva er investeringsbedrageri?

Svindel der du lokkes til å investere pengene dine på nett, har bredt om seg. Ofte lokkes det med gunstige investeringer i produkter eller tjenester som få har kunnskap om, som kryptovaluta eller valutaspekulasjoner. Svindlerne benytter seg av falske nettsider, som gjerne inneholder falske grafer over en påstått kursutvikling. Ofte blir denne type investeringsbedrageri markedsført med falske nyheter i sosiale medier, der kjent personer står fram og forteller hvor mye de har tjent på dette. Det er også tilfeller der ofre for investeringsbedrageri blir kontaktet direkte gjennom telefon.

For å gjennomføre investeringen må du først opprette en brukerkonto. I tillegg må du antagelig gi fra deg kopi av pass og/eller førerkort for å legitimere deg. Dette gir svindlerne tilgang til svært mye og personopplysninger.

Når du er i kontakt med svindlerne vil de fortelle deg at disse investeringene er så gunstige at bankene vil advare deg mot dem, fordi bankene taper penger på at folk investerer i disse produktene. Har de telefonnummeret ditt, vil de følge deg opp gjennom telefonsamtaler hvor de gir deg nye investeringstips.

Mange som utsettes for investeringsbedrageri ignorerer dessverre advarsler fra banken om at de er utsatt for svindel. Det kan synes som at mange ofre er overbevist om at dette er deres store mulighet for å tjene gode og enkle penger.

Videre vil svindlerne gjerne be deg om å laste ned et program til datamaskinen din slik at de kan “hjelpe” deg med investeringene. Programmet du laster ned gir svindlerne tilgang til datamaskinen din, slik at de kan se hva du gjør på skjermen og på denne måten overvåke alt du gjør på datamaskinen din.

 

Hva bør du gjøre om du får et slik tilbud

  • Først: Dersom noe virker for godt til å være sant, så er det gjerne det.
  • Gjør et Google-søk på firmaet og eventuelt den kjente personen som fronter annonsen. Hvem driver nettsiden? Har andre lagt ut advarsler mot firmaet?
  • Du kan også søke opp firmaet i Finanstilsynets virksomhetsregister.
  • Blir du kontaktet direkte, så spør deg selv om det er naturlig at de henvender seg til akkurat deg.
  • En seriøs aktør vil aldri be deg oppgi passord til nettbank eller annen sensitiv informasjon. Husk at også kopi av pass eller annen legitimasjon er sensitiv informasjon.
  • Spør venner, kollegaer eller banken din om hva de mener om tilbudet du har fått.

 

Hva bør du gjøre dersom du har overført penger

  • Dessverre er det ofte slik at pengene er tapt, men vi anbefaler alle som er utsatt for svindel å anmelde det til politiet.
  • Du bør også kutte all kontakt med svindlerne og blokkere telefonnumrene de ringer fra. Svindlerne er gjerne svært flinke til å overtale deg til videre investeringer.
  • Avinstaller eventuelle programmer svindlerne har bedt deg installere.
  • Har du gitt fra deg sensitiv personlig informasjon slik som personnummer, kopi av pass eller kontoopplysninger, vil vi anbefale deg å iverksette tiltak for å forhindre misbruk av disse opplysningene. Denne veiledningen om ID-tyveri gir deg råd om hva du bør gjøre.

 

Informasjon fra Nettvett.no er hentet fra flere kilder. Nettvett.no vurderer informasjon før publisering, men Nettvett.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.