Microsoft-svindel


Svindel hvor kriminelle ringer og utgir seg fra å være fra Microsoft har pågått i mange år. Svindleren forklarer at maskinen din har blitt infisert av virus og at du må handle raskt.

Fremgangsmetode og kjennetegn

Du ringes opp av en personen angivelig fra Microsoft eller kundesupport. De forteller deg at du har virusproblemer på din datamaskin. Personen er svært hyggelig og behjelpelig. De tilbyr å hjelpe deg med problemet, men for å gjøre dette trenger de at du utfører noen kommandoer på PC-en. Ofte vil de også ha betaling mot å hjelpe deg. Betalingen kan svindleren be om på flere måter:

  • De kan be om dine kortopplysninger for å betale en gitt sum penger.
  • De kan be deg laste ned et program og gå inn i din nettbank for å betale for programmet som angivelig skal rense din PC.
  • De kan be om overføring av en gitt sum penger som skal dekke all hjelpen.

Dersom du gjør som svindleren anbefaler og installerer et program eller skriver inn noen kommandoer du ikke vet hva er, gir dette svindlerne tilgang til din PC. De kan også direkte be om fjerntilgang til din PC som også gir dem full tilgang. Svindlerens engasjement stiger og vedkommende vil presse på for å få lov til å hjelpe med å fjerne dette viruset ettersom praten går. Svindleren vil fortelle deg at dersom du ikke fjerner viruset og gjør som de sier, vil du miste all informasjonen på din PC.

Troverdighet og tillitt er nøkkelord i Microsoft-svindlerens fremgangsmåte. Ut fra noen tastetrykk kan svindleren vise til et nummer/tekst som både svindleren og du har tilgang til. Dette leses opp som et bevis på at de har fakta om akkurat din PC. Dette kan derimot være et nummer som er felles for alle PC-er. Svindleren kan også vise til din datamaskin sin hendelseslogg hvor gule og røde linjer med tekst blir forklart som feilmeldinger knyttet til viruset. En slik linje kan i realiteten være en feilmelding som oppstår når du skriver et feil passord i et innloggingsforsøk.

Hvordan unngå å bli svindlet

  • Hvis du mener du har en Microsoft-svindler på tråden, legg på, ikke oppretthold kontakt med dem.
  • Fortsetter de å ringe bør du blokkere nummeret eller sperre nummeret for innringing.
  • Ikke stol på mennesker som ringer inn og sier at de har kunnskap om din datamaskin. De har ikke det, og store bedrifter som Microsoft vil aldri ringe deg opp på telefonen, ei heller overvåke din PC.
  • Svindlere ringer i dag fra både utenlandske og norske telefonnummer.

Om du har blitt svindlet og mistenker penger eller personlig informasjon er i feil hender:

Hvordan har Microsoft dialog med kunden

Microsoft har ingen innsyn i din datamaskin og vil aldri ringe opp en kunde dersom kunden selv ikke har tatt initiativ til kontakten. Det er kun etter at kunden har initiert en dialog med Microsoft det vil bli aktuelt å benytte autentiseringskode for videre hjelp.

Informasjon fra Nettvett.no er hentet fra flere kilder. Nettvett.no vurderer informasjon før publisering, men Nettvett.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.