Microsoft-svindel


Svindel hvor kriminelle ringer og utgir seg fra å være fra Microsoft har pågått i mange år. Svindleren forklarer at maskinen din har blitt infisert av virus og at du må handle raskt.

Fremgangsmetode og kjennetegn

Du ringes opp av en personen angivelig fra Microsoft. Han forteller deg at du har virusproblemer. Personen er svært hyggelig og behjelpelig å du får tilbud om hjelp. Men ikke uten betaling. Betalingen kan svindleren be om på flere måter:

  • De kan be om dine kortopplysninger for å betale en gitt sum penger
  • De kan be deg laste ned et program og gå inn i din nettbank for å betale for programmet som angivelig skal rense din PC.
  • De kan be om overføring av en gitt sum penger som skal dekke all hjelpen

Dersom du gjør som svindleren anbefaler og installerer et program, gir dette svindlerne tilgang til din pc. De kan også direkte be om fjerntilgang som også gir dem full tilgang. Svindlerens engasjement stiger og vedkommende vil presse på for å få lov til å hjelp med å fjerne dette viruset ettersom praten går. Svindleren vil fortelle deg at dersom du ikke fjerner viruset og gjør som han sier, vil du miste all informasjonen på din PC.

Troverdighet og tillitt er nøkkelord i Microsoft-svindlerens fremgangsmåte. Ut fra noen tastetrykk kan svindleren vise til et nummer/tekst som både svindleren og du har tilgang til. Dette leses opp som et bevis på at han har fakta om akkurat din PC. Dette kan derimot være et nummer som er felles for alle PC-er. Svindleren kan også vise til din datamaskinens hendelseslogg hvor gule og røde linjer med tekst blir forklart som feilmeldinger knyttet til viruset. En slik linje kan i realiteten være en feilmelding som oppstår når du skriver et feil passord i et innloggingsforsøk.

Hvordan unngå å bli svindlet

  • Hvis du mener du har en Microsoft-svindler på tråden, legge på.
  • Fortsetter de å ringe. Forsøke å blokkere nummeret eller sperre nummeret for innringing.
  • Ikke la deg lure til å tro at PC-en din er infisert med virus. Microsoft ringer deg aldri opp og overvåker ikke din PC
  • Svindlere ringer i dag fra både utenlandske og norske telefonnummer

Om du har blitt svindlet og mistenker penger eller personlig informasjon er i feil hender:

Hvordan har Microsoft dialog med kunden

Microsoft har ingen innsyn i din datamaskin og vil aldri ringe opp en kunde dersom kunden selv ikke har tatt initiativ til kontakten. Det er kun etter at kunden har initiert en dialog med Microsoft det vil bli aktuelt å benytte autentiseringskode for videre hjelp.

Informasjon fra Nettvett.no er hentet fra flere kilder. Nettvett.no vurderer informasjon før publisering, men Nettvett.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.