Ni tips for sikrere mobilbruk


Mobiltelefonen er i utgangspunktet sikrere enn en datamaskin. Det er derfor viktig at du ikke jailbreaker eller rooter telefonen. Her er 10 tips for sikrere mobilbruk.

Lås telefonen

Den enkleste måten å få tilgang til telefonen er hvis noen får fysisk tilgang til telefonen, er den ikke låst er det bare å gå inn. Vær obs på at PIN-kode eller mønster noen ganger kan være mulig å tyde gjennom fingermerker på skjermen, om det skjer kan det være lurt å tørke av skjermen.

Det er også anbefalt at du setter innstillingene slik at innholdet i varsler ikke vises på låseskjermen. F.eks. slik at det bare er synlig at du har fått en tekstmelding, men for å se innholdet i meldingen, og hvem den er fra, må skjermen låses opp.

Bruk sporingsverktøy

Skulle du miste telefonen vil man kunne bruke sporingsverktøy for å finne den. For de som har det innebygd husk å skru det på: F.eks. Find iPhone, som ligger i iCloud tjenesten. Eller, for de som ikke har dette innebygget, bruk en tredjepartsløsning. Det finnes flere slike man kan laste ned til telefonen sin.

Bruk fjernslettingsverktøy

Skulle man miste telefonen sin og man er redd for at noen skal kunne komme seg inn på den kan man bruke et verktøy for å fjernslette telefonen. Mulighet for dette finnes også i iCloud for iPhone. Det finnes også andre verktøy for andre telefoner.

Ta sikkerhetskopi av telefonen

Man har gjerne mye på telefonen som man ikke ønsker å miste, f.eks. bilder. Det er flere måter å gjøre dette på. F.eks. skytjenester som iCloud for iPhone. Til andre telefontyper så finnes det en rekke apper og tjenester som lar deg gjøre dette.

Tenk deg om hvilke apper du laster ned

Man bør for det første ikke ha flere apper på telefonen enn det man bruker. Når du laster ned en applikasjon så får du informasjon om hvilke ressurser appen vil ha tilgang til. Hvis man laster ned et spill, så må man spørre seg selv: Vil jeg virkelig at denne appen skal ha tilgang til kontaktlisten min, ringehistorikken min, plasseringen min osv.?

Vær også oppmerksom på at kriminelle kan lage falske versjoner av apper og lure disse inn i App Store eller Google Play. Se alltid på utgiver, hvor lenge appen har ligget ute, antall nedlastninger og brukeranmeldelser, og spør deg selv om det ser riktig ut.

Det er også viktig å ikke installere apper som ikke kommer fra App Store eller Google Play. Apper fra tredjeparts appbutikker er ikke kontrollert like strengt, og kan inneholde virus.

Skru av det trådløse nettverket når du ikke bruker det

Unngå at telefonen kobler seg til trådløse nettverk som du ikke ønsker å koble deg til. Mange apper og epostprogrammer begynner da å sende og motta data. Hvis dette går ukryptert vil noen med onde hensikter kunne se all datatrafikken din.

Hold mobilen oppdatert

Dette gjelder både apper og operativsystem. Hvis oppdateringer ikke blir installert, kan sikkerhetshull forbli åpne. Disse kan utnyttes av hackere til å få tilgang på mobilen din.

Kryptering lagringen på mobilen

Dette er på som standard i de fleste nye mobiler. Skulle du miste den vil ingen få tilgang til innholdet.

Bruk mobilen din som om det var et bankkort

F.eks. ikke lån bort mobiltelefonen din uten at du har tilsyn med den. Ikke fortell PIN-koden din til noen. På en vanlig telefon i dag har du gjerne nettbanken din, eposten din, Facebook-kontoen din mm. Mange har til og med mulighet for å låse opp bilen sin via telefonen. Da begynner vi å skjønne hva slags verdier vi går rundt med i lomma.

Informasjon fra Nettvett.no er hentet fra flere kilder. Nettvett.no vurderer informasjon før publisering, men Nettvett.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.