Oppdateringer


Kriminelle på nett utnytter sårbarheter i utdaterte programmer og systemer for å hacke seg inn og stjele sensitiv eller verdifull informasjon, eller plante virus som for eksempel kan holde maskinen din som gissel.

Hvorfor er det så viktig å oppdatere?

Sikkerhetseksperter forteller hele tiden at vi må sørge for å holde systemet, apper og programmer oppdatert. Men hvorfor det? Hva er det som er så viktig med å installere oppdateringer?

Det å installere oppdateringer for programvaren er et forebyggende tiltak. Utviklere som lager operativsystemer, dataprogrammer og mobilapper er bare mennesker, og gjør feil som alle andre. Derfor vil det alltid finnes feil, såkalte bugs, i alt av programvare. Utviklere jobber kontinuerlig med å avdekke disse feilene, og publiserer oppdateringer som retter feilene.

Grunnen til at det er så viktig å rette disse feilene, er at de kan komme i form av sikkerhetshull, og disse kan utnyttes av hackere. De kan da oppnå alt fra å hindre deg i å bruke programmet, til å få full tilgang på maskinen eller mobilen, slik at de kan overvåke deg, stjele sensitiv informasjon og private bilder, eller plante skadelig programvare, som f.eks. løsepengevirus.

Derfor er det ekstra viktig å alltid installere tilgjengelige oppdateringer, for å få tettet eventuelle sikkerhetshull så raskt som mulig.

Systemoppdateringer

Når ordet systemoppdatering brukes, menes det som oftest en oppdatering til selve operativsystemet. På en PC vil operativsystemet typisk være Windows eller Mac OS, mens på mobiler er det oftest iOS eller en variant av Android. Andre programmer kjører oppå operativsystemet.

Nå for tiden går dette heldigvis i stor grad automatisk. Oppdateringene lastes ned og gjøres klare i bakgrunnen, og du blir fortalt når den er klar, og kan velge å installere den eller utsette det. Da er det viktig at du ikke utsetter for lenge. Jo fortere du får oppdatert, jo tryggere vil du være.

Oppdatering av apper

Apper på mobiler og nettbrett må også oppdateres for å begrense sårbarheter. Heldigvis er dette noe Google Play (for Samsung/Android) og Apple App Store (for iPhone) er i stand til å gjøre helt på egenhånd, uten noen som helst inngripen fra deg. Vi anbefaler at du aktiverer slik automatisk oppdatering.

For å aktivere automatisk oppdatering kan du gå inn i innstillingene til Google Play/iTunes og App Store:

oppdateringer

Automatiske oppdateringer i Google Play

 

Automatiske oppdateringer i iTunes og App Store

Se fullstendig fremgangsmåte her:
Google: Oppdater Android-appene dine
Apple: Slå på Automatiske nedlastinger på iPhone, iPad eller iPod touch

Oppdatering av programmer

På en PC eller en Mac har du sikkert installert en del programmer “på gamlemåten”, som ikke er installert gjennom en app-butikk. Da er det opp til hvert enkelt program hvordan det skal oppdateres. Noen programmer oppdateres automatisk i bakgrunnen uten at du må gjøre noe, andre varsler deg om at det er kommet en oppdatering og ber om din godkjenning før den ordner det, og med enkelte andre igjen må du manuelt be programmet se etter en oppdatering.

Det er viktig at du gjør deg kjent med hvordan dette fungerer i de programmene du bruker, slik at du vet om det det går automatisk eller krever at du selv setter i gang noe manuelt. Dersom manuell handling er det eneste alternativet, er det viktig at du husker på å se etter oppdateringer med jevne mellomrom.

Har ikke programmet noen funksjonalitet for å se etter oppdateringer? I så fall kan du også gjøre det manuelt. Men først må du vite hvilken versjon av programmet du bruker for øyeblikket. Det er enkelt nok, de fleste programmer har et valg i menylinjen for Hjelp/Help. Finn og trykk på det, og velg deretter Om/About. Da vil du som oftest få informasjon om programmet, inkludert versjonnummer. Gå så til nettsiden du lastet ned programmet fra, og se om den nyeste versjonen er en annen enn den du har installert på PC-en. Er den det, kan du ganske enkelt laste ned den nye versjonen, og installere den over den gamle.

Informasjon fra Nettvett.no er hentet fra flere kilder. Nettvett.no vurderer informasjon før publisering, men Nettvett.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.