Pass godt på sikkerhetskoder og passord


Sikkerhetskoder og passord må ikke komme på avveie.

Sikkerhetskoder og passord er måten banken din vet at det er du som logger inn. Det er dermed viktig at denne informasjonen ikke kommer på avveie, enten ved at det skrives ned og lagres på et usikkert sted, eller at koden eller passordet er så enkelt at man kan gjette seg frem til det. Oppbevar kodekort og kodegeneratorer på et sikkert sted, slik at ikke andre har tilgang til det.

Kommer koden eller passordet ditt på avveie, kan en ondsinnet person logge inn på kontoen din, bestille ting i ditt navn, eller utgi seg for å være deg (begå ID-tyveri).

Les mer om hvordan ID-tyveri kan forebygges

Velg gode passord

Velg alltid et passord som både er vanskelig å gjette, og som ikke finnes i noen ordbok. Koder som for eksempel fødselsdatoer eller passord som “kake” er dårlige valg. For en målrettet person som har litt kjennskap til deg eller hackere som bruker store ordlister i automatiserte angrep, er slike koder og passord lette å knekke.

En tommelfingerregel er at tallkoder bør være tilfeldig valgt, og passord være så lange som mulig og inneholde både tegn, tall og en blanding av store og små bokstaver.

Unngå å bruke samme passord på forskjellige steder. Hvis du bare bruker ett passord til “alt” og dette kommer på avveie, kan en ondsinnet person raskt få tilgang til samtlige ressurser og gjøre desto større skade.

Les mer om hvordan du lager sikre passord

BankID

BankID er en personlig og enkel elektronisk legitimasjon for sikker identifisering og signering på nett, og benyttes av alle norske banker – i tillegg til en rekke andre tjenester på nett. De samme rådene for passord og tallkoder gjelder også ved bruk av BankID.

BankID

Les mer om BankID

Informasjon fra Nettvett.no er hentet fra flere kilder. Nettvett.no vurderer informasjon før publisering, men Nettvett.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.