Slik holder du din betalingsinformasjon sikker når du handler på nett.
Mange av oss velger å handle på nettet fremfor å handle i fysiske butikker. Men netthandel kan føre med seg sikkerhetsutfordringer om man ikke er på vakt, for cyberkriminelle vil ofte forsøke å utnytte vår iver til å handle på nett for å svindle og stjele fra oss.
Falske nettbutikker
Selv om mange nettbutikker er legitime finnes det noen falske som er satt opp av cyberkriminelle. Disse falske nettsidene kopierer utseende til ekte nettbutikker, og benytter navnene til kjente kjeder og merker. Når du skal velge nettsted å kjøpe fra, bør du derfor være på vakt ovenfor nettbutikker med priser som er dramatisk lavere enn alle andre, eller som tilbyr varer som er utsolgt de fleste andre steder. Når noe er for godt til å være sant, så er det som regel det. Du risikerer i slike tilfeller at det du kjøper ikke er legitimt, er forfalsket eller tyvgods, eller i mange tilfeller ikke blir levert i det hele tatt. Vær obs på disse tingene:
- Bruk kjente nettsider. Så langt det er mulig, hold deg til nettbutikker du kjenner til og stoler på, som du har handlet hos før uten problem.
- Sjekk om nettsiden har en legitim postadresse og et telefonnummer. Om en nettside virker mistenkelig kan du da ringe dem og snakk med et menneske. Dersom det ikke er mulig å få til, er det et tegn på at det kanskje er en falsk nettside.
- Se etter åpenbare faresignaler. Dette kan være tilbud som er for gode til å være sanne, eller dårlig språk.
- Vær på vakt om du finner en kopi av en ekte side. Kriminelle kan lage eksakte kopier av en velkjent nettside du har brukt før, men med små forskjeller i domenet eller navnet. Du er for eksempel kanskje vant til å handle hos Elkjøp, som har nettadressen https://www.elkjop.no. Vær da veldig på vakt om du opplever å havne på nettsider som utgir seg får å være Elkjøp, f.eks. http://butikk-elkjop.com.
- Finn ut hva andre har sagt om siden. Søk på nettbutikkens navn i en søkemotor for å finne anmeldelser. Vær på vakt om flere hevder det er en svindelside. En mangel på anmeldelser kan tyde på at nettsiden er veldig ny, og kanskje ikke er til å stole på.
- Sørg for at tilkoblingen er kryptert. De fleste nettlesere viser at tilkoblingen er kryptert med et hengelåsikon og/eller bokstavene HTTPS i grønt like før navnet på nettsiden i adressefeltet.
Husk at en nettside ikke nødvendigvis er legitim bare fordi den ser proff ut. Om du ikke er komfortabel med nettsiden, ikke bruk den.
Sikkerheten til dine egne enheter
Sørg for at din datamaskin og dine mobile enheter er sikre. Om de blir infisert med virus eller annen skadelig programvare, kan det brukes for å stjele informasjon om bankkontoer, betalingskort, og passord. Ta grep for å holde enhetene dine sikre:
- Vurder å ha minst to enheter om du har du barn i huset – en for voksne, og en for barn. Barn er nysgjerrige og har ofte mindre kunnskap om risikoene. Ved å bruke en separat enhet kun for transaksjoner på nett, som nettbank og netthandel, reduserer du risikoen.
- Installer alltid de nyeste oppdateringene, og kjør oppdatert antivirus-programvare. Dette gjør det langt vanskeligere å infisere enheten din.
Bankkort og kredittkort
Følg jevnlig med på kontoutskriften/kredittkortfaktura for å avsløre mistenkelige trekk, særlig etter at du nettopp har gjort mange kjøp på nett, eller tatt i bruk en ny nettbutikk. Ha gjerne et eget kort kun for netthandel. Da kan du enkelt bytte ut kortet om det blir kompromittert, uten at det påvirker andre betalingsaktiviteter.
Ring banken eller kredittkortselskapet med en gang dersom du mistenker at du har blitt utsatt for svindel. Det kan være en fordel å bruke kredittkort fremfor bankkort for netthandel. Med bankkort trekkes pengene direkte fra din bankkonto, om du blir utsatt for svindel kan det da være langt vanskeligere å få tilbake pengene dine.