Sikker pålogging


I denne veiledningen gir vi 3 enkle råd for sikker pålogging som totalt sett gir en god beskyttelse. Dette er råd som forsøker å møte de praktiske utfordringene vi har med passord i hverdagen. Mange må håndtere mellom 15-25 passord. Det er også sannsynlig at passord kommer på avveie før eller siden.

1. Aktiver to-trinns bekreftelse

To-trinns bekreftelse er et ekstra sikkerhetsnivå for pålogging. Med 2-trinns bekreftelse logger du inn med noe du vet (ditt passord) i tillegg til noe du har (en kode på telefon).

I nettbanken har man blitt vant til å bruke en dedikert kodebrikke eller man har tatt i bruk BankID på mobil. For mange tjenester bruker man ofte smarttelefon, siden det er noe mange allerede har og er dermed et billig alternativ. Flere og flere tjenester har begynt å støtte dette og det gir betydelig bedre sikkerhet om man skulle være uheldig å få passordet på avveie.

Klikk her for å gå til veiledningen som viser hvordan man aktiverer 2-trinns bekreftelse.

2. Bruk unike passord

Det er viktig å ha unike passord på de ulike tjenestene og systemene man benytter. Om et passord kommer på avveie, vil ikke kriminelle kunne logge seg på alle brukerkontoene dine. Bytt passord når du mistenker at det kan være på avveie. Hyppige passord-bytter fører ofte til at vi velger usikre passord.

Et tips som kan gjøre det lettere å lage mange forskjellige passord er å benytte en sang og så legge til noe unikt for hver tjeneste. Her bruker vi annenhver bokstav i ”Facebook”:

  • Ex:” Lisa gikk til skolen” + ”Facebook” = Lisa gikk til Fcbo

Hvis systemet ikke tillater flere ord i passordet kan man skrive det uten mellomrom:

  • LisagikktilFcbo

Finn din egen sang og lag en regel for hvordan du legger til noe unikt for hver tjeneste.

Klikk her for å gå til veiledningen som viser hvordan man lager sterke unike passord.

3. Skriv gjerne ned passordene dine

Det er faktisk helt i orden å notere passord. Det er viktigere at man har gode unike passord på alle tjenester enn at man er i stand til å huske alle sammen.

Skriv passordene ned på et papir som du lagrer på et trygt sted. De passordene du bruker ofte bør du memorere.

Det er derimot ikke lurt å skrive passordene på en lapp som ligger på skrivebordet eller i vesken, eller lagre passordene i et dokument på datamaskinen.

Bruk passord-håndteringsprogram om du føler deg komfortabel med det.