Sikkerhet på reise


Når du er ute på reise er det flere ting ved bruk av PC, mobil og IT-systemer som kan være mer risikabelt enn det er til vanlig. I denne veiledningen forklarer vi hvorfor, og hvordan du håndterer det.

Sikre enheten

Når du tar med deg datamaskin, mobil, og lignende enheter ut på reise øker også risikoen for at andre kan få tak i enhetene, enten gjennom tyveri, eller ved at du mister dem eller at de kommer på avveie på andre måter.

Om det skjer og uvedkommende får tak i enhetene, vil de ha full fysisk tilgang på dem. Da er det viktig at du har tatt visse forhåndsregler i forkant:

  • Ha skjermlås på alle mobile enheter, slik at uvedkommende som får tak i dem ikke kan få tilgang til det som er dem.
  • Sørg for at alle enheter er krypterte. På den måten kan ikke uvedkommende få tak i lagret data (filer, dokumenter, bilder) selv om de har fått tak i enheten.
  • Vurder å aktivere sporing eller andre mekanismer som lar deg finne ut hvor en mistet/stjålet enhet befinner seg.
  • Vær forsiktig med å lade mobiltelefon og andre enheter fra offentlig tilgjengelige USB-tilkoblinger. Bruk din egen omformer og ladekabel.

Nettverk og bruk av internett

Hvem andre bruker samme nettverk som deg?

Når du bruker nettverket hjemme eller på jobben kan du som oftest stole på at bare de som skal være på nettverket er på det, og at de ikke bryter noen regler. Men når du er ute på reise, og bruker trådløst nettverk på f.eks. hotell, flyplass, tog eller en restaurant, er du på samme nettverk med mange andre fremmede som du ikke kan vite intensjonene til.

En kjent teknikk blant hackere, kalt man-in-the-middle, lar hvem som helst få tilgang til internett-trafikken til andre på samme nettverk. Om du da for eksempel logger deg inn på en nettside over en åpen tilkobling, vil andre som bruke samme nettverk kunne se brukernavnet og passordet ditt.

Derfor burde du alltid sørge for at tilkoblingen din er kryptert, slik at andre ikke kan se noe som er i internett-trafikken din, selv om de bruker et såkalt man-in-the-middle-angrep.

Beskytt deg selv ved å alltid sørge for at du besøker nettsteder med HTTPS. Det forhindrer avlytting.
Du kan også bruke VPN, som gjør at all internett-aktiviteten din går kryptert, HTTPS eller ikke.

Falske trådløse nettverk

Kriminelle kan sette opp falske trådløse nettverk for å lure deg til å bruke et nettverk som de kontrollerer. Husk at hvem som helst kan sette opp trådløse nettverk og kalle dem hva som helst. Dersom du har satt opp PC eller mobil til å automatisk koble seg til et nettverk, vil enheten koble seg til et falskt nettverk istedenfor, dersom det har samme nettverks-navn og høyere signalstyrke.

Mobildata

På mobilen din er ofte det greieste og tryggeste å bare bruke mobildata, som 4G, dersom du har et abonnement som tillater det. Når du bruker mobildata kan ikke andre avlytte trafikken din på samme måte som med Wifi, fordi du ikke deler forbindelsen med noen.

Se også: Trådløst nettverk

Offentlige PC-er

Ofte vil det finnes offentlig tilgjengelige PC-er i hotellresepsjoner og tilsvarende steder. Disse bør du ikke bruke til noe som krever sensitiv informasjon, som viktig innloggingsinformasjon, sensitive personopplysninger, finansiell informasjon eller sensitiv informasjon fra jobben.

Grunnen er enkel: Disse maskinene kan brukes av, og kan ha blitt brukt av hvem som helst. Når alle har tilgang til dem er det enkelt å installere virus og hacker-verktøy på dem. En kriminell kan f.eks. ha installert en såkalt keylogger, et program som registrerer alt man skriver på tastaturet. Om du benytter en maskin med en keylogger vil den som står bak få vite alt du skriver.

Det er også verdt å tenke over at dersom du har brukt en slik maskin til å besøke nettsider, vil de som bruker maskinen etter deg kunne se hvilke nettsider du har besøkt i historikken til nettleseren. Om du ikke vil at det skal skje, kan du vurdere å benytte privat modus, eller slette informasjon om aktiviteten din.

Du skriver – hvem titter?

Om du skal reise over lengre strekninger med offentlig transport, for eksempel med tog eller fly, kan det være at du vil bruke laptopen eller et nettbrett til noe underveis. Ofte sitter man tett sammen med andre mennesker på slike reiser, da er det viktig å være klar over at det er enkelt for de du sitter sammen med å se hva som er på skjermen din, de kan kanskje til og med se hva du skriver når du skal legge inn passordet ditt.

Dette betyr ikke at du ikke kan bruke PC/nettbrett/mobil på offentlige steder eller på offentlig transport, men du bør tenke over hva det vil bety om noen skulle se hva du har oppe på skjermen din, eller hva du skriver, og tilpasse aktiviteten din deretter.

Informasjon fra Nettvett.no er hentet fra flere kilder. Nettvett.no vurderer informasjon før publisering, men Nettvett.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.