Sjekk at adresselinjen er grønn når du logger på nettbanken


Kommunikasjonen mellom maskinen din og banken skjer kryptert og er sikret med såkalte SSL-sertifikater. Gyldige SSL-sertifikater er en måte å garantere at nettstedet du besøker virkelig er det som det utgir seg for å være.

En enkel måte å bekrefte at nettstedet du besøker har et gyldig sertifikat, og at kommunikasjonen mellom maskinen din og nettstedet er kryptert og uleselig for andre, er å:

  • Se om adressen i adressefeltet i nettleseren din begynner med “https://”.
  • Se etter grønn farge på adresselinjen (enkelte nettlesere benytter en lukket hengelås som symbol i tillegg til eller i stedet for grønn linje).
  • Klikke på den grønne linjen eller hengelåsen og velg “vis sertifikat”. Da kan man kontrollere at sertifikatet er utstedt til den nettsiden man er på, og gyldigheten av sertifikatet.

Den grønne adresselinjen ser litt forskjellig ut, avhengig av hvilken nettleser du bruker:

Firefox

Safari

Chrome

Som dere ser har Chrom kun en lukket hengelås, ingen grønn farge.

Felles for alle nettlesere er at du kan trykke på sertifikat for å se om nettstedet stemmer med tjenesten du ønsker å besøke. Slik ser det ut i nettleseren Safari:

Utvider man informasjonsfeltene “Godkjenning” og “Detaljer” vises ytterligere informasjon om sertifikatet.

 

Se alltid etter hengelåsen og det grønne sertifikatet før du begynner å logge deg inn. Husk å alltid logge deg ut av nettbanken når du er ferdig.