Slik sletter du virus fra Chrome


Denne veiledningen beskriver hvordan du fjerner skadelige utvidelser i Google Chrome.

For å undersøke om du har fått en skadelig utvidelse i din Chrome-nettleser, kan du sjekke om du klarer å åpne oversikten over utvidelser.

Klikk på menyikonet oppe i høyre hjørne, og velg Flere verktøy -> Utvidelser, eller skriv inn følgende i URL-feltet:

chrome://extensions
Om du opplever at du ikke klarer å få opp utvidelsesoversikten, eller at den åpner seg så vidt og så øyeblikkelig lukker seg, er det et klart tegn på at du har fått en skadelig utvidelse.

Det er mulig å også ha en skadelig utvidelse som ikke lukker Utvidelser-fanen. I så fall kan du ganske enkelt se gjennom utvidelsene etter alt du ikke bruker eller ikke vet hva er, og så gå rett til Steg 4.

 

Slik fjerner du utvidelsen:

Steg 1

Skriv inn følgende i URL-feltet i Chrome:

chrome://system

Du vil da få se en slik side:

Steg 2

I raden hvor det står extensions klikker du på Utvid, da vil du få se en liste som ser omtrent slik ut:

Her må du finne den skadelige utvidelsen i listen. Navnet i dette eksempelet er “Vitrak”, men navnet vil nesten alltid variere. Se etter navnet på den utvidelsen som ikke passer inn og som du ikke kjenner igjen. Er du i tvil, gjør et Google-søk på “[navn] chrome extension” og se om du finner informasjon som kan avkrefte/bekrefte at det dreier seg om en legitim utvidelse.

Kopier den lange tilfeldige tekstbiten til venstre for utvidelsesnavnet til et tekstnotat, du vil trenge den senere. Lukk så alle Chrome-vinduer.

Steg 3

Åpne så et mappevindu, og gå til denne filbanen:

C:\Brukere\DITT BRUKERNAVN\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\

Der vil du finne mapper med alle Chrome-utvidelsene, sortert på lange tilfeldige navn. Navnene på mappene tilsvarer de lange tilfeldige tekstbitene som hørte sammen med utvidelsene fra forrige steg. Finn den mappen som tilhører den skadelige utvidelsen, og slett den.

Steg 4

Åpne Chrome igjen, og forsøk å gå inn på utvidelsesoversikten ved å trykke på oppe i høyre hjørne, og velg Flere verktøy -> Utvidelser, eller skriv inn chrome://extensions i URL-feltet. Om alt har fungert, vil du nå kunne se oversikten. Finn frem til den skadelige utvidelsen, og trykk på Fjern.

Steg 5

En liten bekreftelsesboks vil åpne seg. Huk av for Rapportér misbruk, og klikk Fjern.

Steg 6

Et nytt vindu vil åpne seg med en rapporteringsside. Velg Skadelig programvare / kan ikke avinstalleres som grunn, og legg inn en kort beskrivelse. Fyll inn e-postadresse for kontakt om du ønsker, huk av for at du ikke er en robot, og trykk Send inn.

Det var det, den skadelige utvidelsen er nå fjernet fra nettleseren din.