Slik ser du hvor søkemotortreffet egentlig leder


Hvorfor sjekke hvor treff i en søkemotor leder?

Når du søker i en søkemotor, tilsvarer tittelen på treffet tittelen til nettsiden. For eksempel, tittelen til siden du er på akkurat nå, er «Slik ser du hvor søkemotortreffet egentlig leder – Nettvett.no», og er synlig i toppen av fanen. URL-lenken til nettsiden du er på nå, er https://nettvett.no/slik-ser-du-hvor-sokemotortreffet-egentlig-leder/. I dette tilfellet er de ganske like, men det er slik at vi kunne gitt siden en helt annen tittel om vi ville, for eksempel «Slik blir du milliardær helt gratis! – Nettbanken.no».

Dette er noe kriminelle utnytter. De oppretter sider på sine egne domener, som ligner legitime sider, men som egentlig er phishing-sider. Så gir de dem en tittel som tilsvarer det siden utgir seg for å være, f.eks. nettbanken. Deretter håper de at folk som søker etter nettbanken i en søkemotor, vil komme over deres svindelside, og klikke seg inn på den.

Slik sjekker du

I dette eksempelet ser du at det aktuelle treffet befinner seg under https://nettvett.no/ (eksempel fra søkemotoren Google):

 

Det kan også se slik ut, her ser du hele URL-en, og kan se at treffet befinner seg under https://nettvett.no/ (eksempel fra søkemotoren Bing):

 

Her ser du et eksempel på det du må være obs på. I dette eksempelet har noen svindlere laget en side og gitt den tittelen «Skatteetaten Logg Inn Altinn – Nå», men den befinner seg under https://no.directhit.com/ (hadde det vært ekte, ville det ha vært https://skatteetaten.no/ istedenfor):

Kilde: NRK.no

 

Informasjon fra Nettvett.no er hentet fra flere kilder. Nettvett.no vurderer informasjon før publisering, men Nettvett.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.