Slik ser du hvor søkemotortreffet egentlig leder


Hvorfor sjekke hvor treff i en søkemotor leder?

Når du søker i en søkemotor, tilsvarer tittelen på treffet tittelen til nettsiden. For eksempel, tittelen til siden du er på akkurat nå, er «Slik ser du hvor søkemotortreffet egentlig leder – Nettvett.no», og er synlig i toppen av fanen. URL-lenken til nettsiden du er på nå, er https://nettvett.no/slik-ser-du-hvor-sokemotortreffet-egentlig-leder/. I dette tilfellet er de ganske like, men det er slik at vi kunne gitt siden en helt annen tittel om vi ville, for eksempel «Slik blir du milliardær helt gratis! – Nettbanken.no».

Dette er noe kriminelle utnytter. De oppretter sider på sine egne domener, som ligner legitime sider, men som egentlig er phishing-sider. Så gir de dem en tittel som tilsvarer det siden utgir seg for å være, f.eks. nettbanken. Deretter håper de at folk som søker etter nettbanken i en søkemotor, vil komme over deres svindelside, og klikke seg inn på den.

Slik sjekker du

I dette eksempelet ser du at det aktuelle treffet befinner seg under https://nettvett.no/ (eksempel fra søkemotoren Google):

 

Det kan også se slik ut, her ser du hele URL-en, og kan se at treffet befinner seg under https://nettvett.no/ (eksempel fra søkemotoren Bing):

 

Her ser du et eksempel på det du må være obs på. I dette eksempelet har noen svindlere laget en side og gitt den tittelen «Skatteetaten Logg Inn Altinn – Nå», men den befinner seg under https://no.directhit.com/ (hadde det vært ekte, ville det ha vært https://skatteetaten.no/ istedenfor):

Kilde: NRK.no