Spam


Spam er e-post du ikke har bedt om å motta, og kalles på norsk søppelpost. Ofte inneholder spam reklame- og lokketilbud.

Det er flere typer spam du bør være ekstra oppmerksom på. Det gjelder spesielt e-post som kan virke ekte og troverdig, men som egentlig er forsøk på bedrageri, falske virusvarsler eller svindel e-post.

Forsøk på bedrageri forekommer i mange ulike varianter, men kan i hovedsak deles inn i tre grupper:
Lotterigevinster, «nigeriabrev» og phishing.

Uansett hvilken form henvendelsen har, så har denne typen av spam til felles å lure folk til å gi fra seg enten penger eller opplysninger.

Svar aldri på henvendelser fra ukjente personer som er ute etter penger fra deg.

Gratulerer! Du vant!

Nei, det har du nok desverre ikke. Hvis noen prøver å påstå at du har vunnet noe du enten vet at du ikke har meldt deg opp til eller er usikker på, så har du ikke det heller. Selv når du deltar på lotterier på internett er det ikke sikkert du faktisk har vunnet noe. For eksempel er det mange kampanjer på facebook som er falske hvor deres eneste mål er å enten få kortinformasjonen din, eller annen personinformasjon.

Vær skeptisk, sjekk opp bedriften som holder dette såkalte lotteriet, se om det står noe om det andre steder enn akkurat der du fikk beskjed om at du vant. Hvis du virkelig tenker at dette kan være ekte, send bedriften en mail og hør. Ikke gi fra deg noen personinformasjon før du får bekreftet fra enten sikre kanaler eller flere kanaler at dette er ekte.

Falske virusvarsler

Falske virusvarsler, også kalt hoax, varsler om skadelig kode som ikke finnes og inneholder noen ganger instruksjon om hva mottakeren skal gjøre for å bli kvitt den påstått skadelige koden.

Ofte oppfordres også mottakeren til å sende varselet videre til alle venner og bekjente.

Du bør være veldig forsiktig med å følge rådene og oppfordringene i e-post som varsler om skadelig kode, fordi dette kan medføre at du ødelegger ufarlige og nødvendige filer på din datamaskin.

Det kan være vanskelig å avgjøre om varselet er ekte eller ikke. Gjør det derfor til en vane å alltid søke opp om andre har opplevd å motta det samme som deg, og hva deres konklusjon var.

Svindel e-post

Investeringsbedrageriene, ofte i form av såkalte «nigeriabrev», lover raske penger med kun liten innsats fra deg selv.

Svar aldri på e-post fra ukjente personer som er ute etter penger fra deg.

Svindelbrev kommer ofte via e-post og er veldig utbredt. Brevene prøver å gi et preg av at det er en personlig henvendelse til deg og at den som henvender seg trenger din hjelp til noe.

Ofte er det løfter om rask fortjeneste for en investering, eller det er snakk om at et stort pengebeløp skal stå inne på din konto en viss tid.

Tro aldri på løfter om økonomisk gevinst eller andre typer løfter. Dette er bare løgn og bedrag.

Informasjon fra Nettvett.no er hentet fra flere kilder. Nettvett.no vurderer informasjon før publisering, men Nettvett.no kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.