Svindeleksempel: Blokkering av kort!


Kjennetegn på svindel

  • E-posten utgir seg for å være sendt av Sparebank1, men avsenderadressen er webadlo@server974785.nazwa.pl, som ikke har noe med Sparebank1 å gjøre.
  • E-posten hevder at du må følge en lenke for å logge inn hos Sparebank1, men lenken går ikke til Sparebank1, men til det helt urelaterte domenet oliveoilistria.com.
  • Om man klikker på lenken, får man et varsel av nettleseren om at nettstedet man har havnet på er villedende. Det er ikke alltid slike varsler kommer opp, men om de gjør det, er det et tegn på svindel eller annen kriminell aktivitet.

    Dersom man ikke hadde fått et slik varsel, ville man likevel kunne avslørt svindelen ved å se på URL-adressen. Denne burde ha vært under domenet sparebank1.no, men er istedenfor under domenet infos89279173-sparebank1.info.

  • E-posten forsøker på sosial manipulering ved å spille på frykt for at bankkontoen skal bli utilgjengelig, samt frykt for at den blir misbrukt av andre. Dette er en av følelsene svindlere ofte spiller på når de forsøker å manipulere oss til å gjøre som de vil.