Svindeleksempel: Falsk utpressing


Kjennetegn på svindel

  • Avsenderen av e-posten hevder å sitte på videomateriale med spesifikt innhold. Dette underbygges imidlertid på ingen måte med bevis av noe slag.
  • Avsenderen hevder å ha hacket mottakerens e-postkonto, og “beviser” dette ved å sende e-posten fra mottakerens e-postadresse. Men, e-posten er faktisk ikke sendt fra mottakerens e-postadresse, det er bare avsenderadressen i e-posten som er forfalsket. Dette er trivielt for de med teknisk kunnskap om hvordan e-post fungerer, les mer om det i denne veiledningen: Falske e-poster
  • E-posten bærer preg av å være masseutsendt. Med unntak av e-postadressen er det fullstendig mangel på noe informasjon som er knyttet til mottakeren direkte. For å avsløre om en e-post er masseutsendt eller ikke, kan man spørre seg selv: Kunne denne e-posten ha blitt sendt til andre uten store endringer i teksten? Eventuelt uten endringer i det hele tatt? Det å putte inn en liten detalj som e-posten kan avsenderne gjøre automatisk. De har allerede e-postadressen (hvis ikke ville ikke mottakeren fått e-posten), det er derfor ikke et tegn på at de vet noe om mottakeren utover e-postadressen.
  • E-posten forsøker på sosial manipulering ved å spille på frykt for at en kompromitterende video skal bli sendt rundt til omgangskretsen.
  • Språket i e-posten er dårlig, den bærer preg av å være automatisk oversatt.

Les mer: Falske trusler og utpressingskrav