Svindeleksempel: TakeProfits.net CopyTrader.net – Forventer historisk høy Bitcoin kurs


Kjennetegn på svindel

  • E-posten hevder at avsender er «Norges Finansforbund», som det hevdes er «NHH & Virke`s ledergruppe for Finansnæringen». Her er det en feil, NHH er nemlig Norges Handelshøyskole, avsenderen av e-posten har nok blandet med NHONæringslivets Hovedorganisasjon. Dette er en feil som Finansforbundet ikke ville gjort.
  • I tillegg til å hevde å være fra «Norges Finansforbund», er avsenderadressen satt til medlem@finans-norge.no. Men Finans Norge og Finansforbundet er to forskjellige organisasjoner, så dette er enda et tegn på at avsenderen ikke har kjennskap til organisasjonene han/hun hevder å være. Finans Norge er for så vidt heller ikke avsender av e-posten, det er bare avsenderadressen som er forfalsket. Les mer om dette i veiledningen om falske e-poster.
  • E-posten og den tilhørende nettsiden prøver på sosial manipulering ved å friste med høy profitt ved slik investering, og ved å misbruke tillitten vår til kjente finansorganisasjoner. Husk at om noe er for godt til å være sant, så er det som regel det.
  • Nettsiden man kommer til har nettadresse takeprofits.net, men tittelen på siden er «CopyTrader.net». Mangel på bra samsvar mellom tittel og adresse er ikke nødvendigvis et sikkert tegn på svindel, men er et tegn på at nettsiden sannsynligvis er lite seriøs. I dette tilfellet gir det lite mening at kjente, pålitelige finansorganisasjoner skulle reklamert for en useriøs virksomhet, og dermed er det et tegn på svindel.
  • Det er generelt usannsynlig at organisasjonene e-posten utgir seg for å være sendt fra skulle ha markedsført en tjeneste som dette på denne måten.

NB: Enkelte husker kanskje navnene «TakeProfits.net» og «CopyTrader.net» fra en større spam-bølge som tidligere har misbrukt merkevaren til kjente medier i finansverdenen, som E24, Dagens Næringsliv og Hegnar. Denne e-posten later til å være av samme sort.