InternettSlik lager du sterke passord

I denne veiledningen tar vi for oss hvordan man lager et sterkt og sikkert passord.

E-postvett

I denne veiledningen vil vi forklare hva du bør passe på når du benytter e-post for å være mest mulig sikker.

Slik fungerer sikker kommunikasjon

Sikker kommunikasjon krever forskjellige metoder for å sikre kommunikasjonslinjene når vi kommuniserer elektronisk. De forskjellige metodene sørger for å ivareta både din egen sikkerhet, og sikkerheten til den/det du kommuniserer med.

Metoder for sikker kommunikasjon

Det finnes ulike metoder som kan brukes for å oppnå autentisering, integritet, ikke-benekting og konfidensialitet.

Elektronisk ID

Elektronisk ID er en generell betegnelse for noe som kan identifisere en bestemt person og som kan sendes elektronisk.

Falske nyheter

Mediebildet preges av overskrifter om falske nyheter og påvirkning fra andre nasjoner. Men; hva er egentlig falske nyheter, og hva kan den enkelte gjøre?

Falske e-post kampanjer

Denne veiledningen viser eksempler på falske e-poster som har hatt til hensikt å få mottakeren til å laste ned et vedlegg med ondsinnet programvare. De som står bak kan være kriminelle som er ute etter penger eller statsmakter som er ute etter informasjon. Angrepene fra statsmakter blir gjerne omtalt som veldig avanserte, men når det kommet til stykket har den som mottar e-posten muligheten til å stoppe angrepet. Selve e-posten man mottar er ikke nødvendigvis mer avansert selv om en statsmakt står bak.

Nettvett i sosiale lag

Sosiale lag kombineres ofte med alkohol og enkelte gjør ting de gjerne skulle sett ugjort. Det som kan være utfordrende er at disse hendelsene kan bli dokumentert, publisert og spredd via sosiale medier.
Her finner du noen tips du bør følge:

Sikker pålogging

I denne veiledningen gir vi 3 enkle råd for sikker pålogging som totalt sett gir en god beskyttelse. Dette er råd som forsøker å møte de praktiske utfordringene vi har med passord i hverdagen. Mange må håndtere mellom 15-25 passord. Det er også sannsynlig at passord kommer på avveie før eller siden.

Aktiver 2-trinns bekreftelse for Yahoo

2-trinns bekreftelse gir et ekstra lag med sikkerhet når du skal logge deg inn på Yahoo-kontoen din. Det er svært brukervennlig, og mye sikrere enn passord alene.

Aktiver 2-trinns bekreftelse på Twitter

2-trinns bekreftelse (autentisering) er et ekstra sikkerhetsnivå for innlogging i Twitter. Med 2-trinns bekreftelse logger du inn med noe du vet (ditt passord) i tillegg til noe du får (en kode generert med telefon). Dette hindrer andre uvedkommende å logge inn med din konto, selv om de har ditt passord. Sikkerheten din øker betraktelig med 2-trinns bekreftelse og vi anbefaler at dette aktiveres.

I denne veiledningen viser vi hvordan du aktiverer 2-trinns bekreftelse i Twitter.

Aktiver 2-trinns bekreftelse i TeamViewer

2-trinns bekreftelse (autentisering) er et ekstra sikkerhetsnivå for innlogging i TeamViewer. Med 2-trinns bekreftelse logger du inn med noe du vet (ditt passord) i tillegg til noe du får (en kode generert med telefon). Dette hindrer andre uvedkommende å logge inn med din konto, selv om de har ditt passord. Sikkerheten din øker betraktelig med 2-trinns bekreftelse og vi anbefaler at dette aktiveres.

I denne veiledningen viser vi hvordan du aktiverer 2-trinns bekreftelse i TeamViewer.

Aktiver 2-trinns bekreftelse på Paypal

2-trinns bekreftelse (autentisering) er et ekstra sikkerhetsnivå for innlogging i Paypal. Med 2-trinns bekreftelse logger du inn med noe du vet (ditt passord) i tillegg til noe du får (en kode generert med telefon). Dette hindrer andre uvedkommende å logge inn med din konto, selv om de har ditt passord. Sikkerheten din øker betraktelig med 2-trinns bekreftelse og vi anbefaler at dette aktiveres.

I denne veiledningen viser vi hvordan du aktiverer 2-trinns bekreftelse i Paypal.

Er lenken trygg?

Mange opplever å få mistenkelige lenker på e-post og melding. Hvordan kan en vite om den er trygg?

Hvordan avinstallere et Windows program

I denne veiledningen viser vi hvordan du avinstallerer et program i Windows.

Slik sletter du Facebook-virus fra Chrome

Denne veiledningen beskriver hvordan du fjerner skadelige utvidelser i Google Chrome som spres seg på Facebook, såkalte Facebook-virus.

Slik surfer du privat i nettleseren

Privat surfing, eller «inkognito modus» er en funksjonalitet som hindrer nettleseren i å lagre surfehistorikk og midlertidige data når du er på nett.

Slik administrer du informasjonskapsler

Den nye ekomloven trådte i kraft 1. juli 2013 og har fått en bestemmelse om vilkårene knyttet til lagring av opplysninger i kommunikasjonsutstyr - den såkalte «cookie paragrafen», jf. ekomloven § 2-7b.

I denne veiledningen viser vi hvordan du kan blokkere og tillate bruken av informasjonskapsler.

Slik oppdaterer du Adobe Flash i Windows

Slik går du frem for å oppdatere Adobe Flash i Windows. Veiledningen er rettet for Windows brukere med Internet Explorer, Safari, Opera eller Firefox.

Slik kopierer du en nettadresse (URL)

Slik går du frem for å kopiere en nettadresse (URL).

Nettvettveiledninger fra SANS Institute

SANS er en av verdens største organisasjoner innenfor opplæring innen informasjonssikkerhet. Hver måned publiserer SANS et nyhetsbrev med veiledning om enkle og grunnleggende sikkerhetstiltak, som blir oversatt til andre språk av organisasjonens samarbeidspartnere i forskjellige land. I Norge er det NorSIS som står for denne oversettelsen. Dette er de norske utgavene som er blitt publisert til nå:

Slik tømmer du nettleserdata i Chrome

Når du bruker Chrome til å surfe på Internett, lagres det informasjon som hvilke nettsider du har besøkt, hva du har lastet ned og dine lagrede passord. Du har selv kontroll over disse dataene.

Slik tømmer du nettleserdata for alle besøkte nettsider i Chrome.

Slik tømmer du nettleserdata i Internet Explorer

Når du bruker Internet Explorer til å surfe nettet, lagres det informasjon som hvilke nettsider du har besøkt, hva du har lastet ned og dine lagrede passord. Du har selv kontroll over disse dataene.

Slik tømmer du nettleserdata for alle besøkte nettsider i Internet Explorer.

Slik tømmer du nettleserloggen i Safari

Du kan fjerne alle Safaris oppføringer om hvor du har surfet i løpet av en valgt tidsperiode. Hvis Mac-maskinen og de andre enhetene dine har iCloud Safari-funksjonen slått på, fjernes nettlesingsloggen fra alle enhetene. Når du sletter nettlesingsloggen i Safari, fjerner ikke det eventuelle nettlogger som nettsteder du har besøkt, har arkivert.

Slik tømmer du nettleserdata i Opera

Når du bruker Opera til å surfe på Internett, lagres det informasjon som hvilke nettsider du har besøkt, hva du har lastet ned og dine lagrede passord. Du har selv kontroll over disse dataene.

Slik tømmer du nettleserdata for alle besøkte nettsider i Opera.

Botnet

I denne veiledningen vil vi gå gjennom hva et botnett er, og hvordan du kan oppdage om din datamaskin er del av et botnett.

Personlig brannmur

I denne veiledningen vil vi se på hva en brannmur er, hvordan de fungerer og hva som er forskjellene mellom ulike typer brannmurer.

Kryptering

Informasjon som sendes elektronisk kan krypteres. Da skjules den for uvedkommende.

Elektronisk signatur

Elektronisk signatur er en betegnelse for teknikker som kan benyttes til å «signere» elektronisk informasjon via Internett, på samme måte som en håndskrevet signatur brukes på papirdokumenter.