SvindelHvorfor får jeg svindel-e-post?

De aller fleste av oss får jevnlig e-post fra svindlere. Hvordan har det seg at svindlerne sender akkurat deg denne e-posten? Og hva bør du gjøre eller ikke gjøre med slike e-poster?

Verifisert side eller profil på sosiale medier

Verifiseringsmerket som vises som en liten blå hake ved navnet på en profil eller en side på sosiale medier, er det første du bør se etter dersom du tviler på at en nyhet er ekte eller falsk, eller om du mistenker at du har en svindel foran deg.

Kalenderspam

Svindlere kan fylle mobilkalenderen din med spam. Heldigvis er ikke kalenderspam farlig i seg selv, slik…

Investeringsbedrageri

Det er lett å la seg friste av lovnader om rask fortjeneste gjennom investeringer med lav risiko. Du ser en annonse, gjerne på sosiale medier. En kjendis har slått seg opp og tjent masse penger på en superinvestering. Du tenker "kan han tjene penger på dette, så kan vel jeg også". Du klikker på lenken, kommer til en nettside som presenterer investeringen og ikke minst eksempler på velstående og kjente personer som har tjent mye på denne type investering. Du lager en bruker og overfører penger for å få utbetalt din del av fortjenesten. Dessverre er nok dette det siste du ser av pengene dine.

Hvordan vurdere om et nettsted er sikkert

Falske nettsider brukes til å hente inn personlig informasjon fra oss som bruker siden. Det kan være at kriminelle lager en falsk nettsider for å lure oss til å tro at vi handler i en reell nettbutikk, mens vi i realiteten setter inn penger på en svindlers konto, eller det kan være innsamling av informasjon som senere kan brukes til svindel.

Falske trusler og utpressingskrav

Fra 2018 og utover har e-poster med usanne påstander om at du er hacket, og har blitt filmet mens du har sett på pornografi, blitt veldig vanlig. Men hvordan kan man vite om slike trusler er ekte eller falske? Og hvordan skal det håndteres?

Hvordan unngå svindel knyttet til søknad om ESTA-visum

De som skal besøke USA, må søke visum før de kan komme inn i landet. Dette kalles Electronic System for Travel Authorization, eller ESTA, og har vært obligatorisk siden 2009.

SMiShing – SMS-svindel

De fleste er kjent med at de kan motta svindelaktige e-poster der det fiskes etter sensitiv informasjon, såkalt phishing. Men visste du at samme type meldinger kan komme på SMS? Dette blir stadig mer utbredt, og kalles for SMiShing.

Seksuell utpressing på nett

I denne veiledningen forklarer vi hvordan seksuell utpressing på nett ofte gjennomføres, og hva du skal gjøre om du blir rammet.

Datingsvindel

Bruker du nettet til å finne deg en venn eller en kjærest? Datingsvindel er en type svindel som har bredt seg ut og skapt vanskeligheter for mange norske kvinner og menn. Kort fortalt starter denne typen svindel med en henvendelse eller venneforespørsel fra en person forkledd gjerne som tidligere amerikansk soldat, en suksessfull forretningsperson eller en flott dame.

Økonomisk svindel rettet mot bedrifter

Norske virksomheter, spesielt små og mellomstore bedrifter, er yndede mål for cyberkriminelle som er ute etter penger. I denne veiledningen går vi gjennom noen av de vanligste svindelmetodene for tiden, og hva du kan gjøre for å beskytte deg og din virksomhet.

Falske e-poster

E-post er en vanlig og nødvendig del av den digitale hverdagen. Dessverre kan e-poster enkelt forfalskes til å fremstå som noe annet enn de er, og det utnytter svindlere og kriminelle daglig. I denne veiledningen forklarer vi hvordan du kan avsløre en falsk e-post, og hvordan du kan håndtere den.

Falske konkurranser på Facebook

På Facebook legges det ofte ut konkurranser hvor du skal like, dele og skrive noe i kommentarfeltet. Dette kan videre føre deg inn på sider som fremmer svindel. Andre konkurranser kan gi deg en telefon til 10 kr. Dette kan være korrekt, men ofte må du i tillegg tegne et abonnement. Månedsavgiften her blir ofte ikke oppgitt eller er tilnærmet umulig å se. Denne er ofte skyhøy og abonnementet er ofte vanskelig å komme ut av.

Mal for anmeldelse av CEO-svindel (Direktørsvindel)

Under følger en rekke punkter som politiet ønsker belyst ved en anmeldelse av CEO-svindel. Mulighetene for å oppklare forholdet økes ved at punktene under belyses tilstrekkelig. Det er dog viktigere at en mangelfull anmeldelse blir levert, enn at ingen anmeldelse blir levert.

Anmeldelsen leveres i utgangspunkt til lokalt politidistrikt der hvor virksomheten hører hjemme.

Microsoft-svindel

Svindel hvor kriminelle ringer og utgir seg fra å være fra Microsoft har pågått i mange år. Svindleren forklarer at maskinen din har blitt infisert av virus og at du må handle raskt.

Direktørsvindel (CEO-fraud)

Direktørsvindel, eller CEO-fraud, kan defineres som svindel utført ved hjelp av e-post eller SMS fra personer som utgir seg for å være i ledelsen i bedriften.

Spam

Spam er e-post du ikke har bedt om å motta, og kalles på norsk søppelpost. Ofte inneholder spam reklame- og lokketilbud.

Hva er phishing?

Phishing er en engelsk betegnelse som på norsk kan oversettes til nettfisking. Ordet benyttes i sammenheng med digital sikkerhet, og er knyttet til begrepet sosial manipulering.

Dette er en metode som benyttes av forskjellige trusselaktører i forbindelse med digitale angrep og svindelforsøk. Sosial manipulering er rettet mot både privatpersoner og mot ansatte i bedrifter og andre virksomheter, i den hensikt å forsøke å påvirke offeret til utføre handlinger som angriperen kan utnytte for å nå sine målsettinger.

Sosial manipulering

Sosial manipulering utnytter menneskelig kontakt og sosiale evner for å få tak i eller påvirke informasjon. Vi snakker her om "menneskelig informasjonssvindel". Forretningshemmeligheter, personopplysninger og informasjon om IT-systemer kan være verdifulle for andre og misbrukes til svindel eller kriminelle handlinger.