Virus på mobiltelefoner


Hva er et mobilvirus?

Virus, eller skadelig programvare, er i bunn og grunn det samme på mobiler som på PC-er. De kan blant annet spionere på hva du gjør, og stjele informasjon som for eksempel passord og opplysninger knyttet til bank og betaling.

På mobiler kommer virus i form av apper, bare at disse appene ofte later som om de er noe annet, og skjuler den egentlige aktiviteten sin fra brukeren.

Hvordan kan jeg få virus på mobilen min?

Dersom du har en mobil med Android (for eksempel Samsung, Nokia eller Sony), kan du i hovedsak få virus på to forskjellige måter:

  1. Ved å installere en skadelig app som kriminelle har klart å lure inn i den offisielle app-butikken (Google Play)
  2. Ved å laste ned og installere en .apk-fil (app-fil) fra en nettside som ikke er Google Play

Dersom du har iPhone, kan du kun få virus dersom du installerer en skadelig app som kriminelle har klart å lure inn i den offisielle app-butikken (App Store).

Skadelige apper i app-butikken

Skadelige apper i app-butikken er heldigvis sjelden vare. Det er noe vanligere i Google Play enn i Apples App Store.

Slike apper kan for eksempel være falske versjoner av legitime apper, for eksempel en falsk versjon av Instagram. Disse kan avsløres på at de har en annen utgiver enn det de burde hatt dersom de var legitime, de har ofte også gjerne færre nedlastinger og er langt nyere enn de burde være.

Med unntak av falske versjoner av ekte apper, er det ingen sikker måte å avsløre virus-apper i en app-butikk, men her er noen tegn du kan se etter:

  • Appen er ganske ny
  • Appen har relativt få nedlastinger
  • Appen har få ekte brukeranmeldelser. Det kan hende den har mange falske anmeldelser som er lagt inn av robot-brukere, disse kan gjenkjennes ved at de er ganske like i formen og noenlunde korte, navnene til brukerne som har lagt dem ut er generiske og svært vanlige engelske navn, og ofte på formen «J. Smith» eller «John S.». De gir alltid 5 stjerner. Brukeranmeldelser som gir rangeringer i mellomsjiktet og svært dårlige rangeringer er ofte ekte.
  • Appen ber om tillatelser den ikke burde trenge til å utføre formålet sitt. For eksempel, skulle en app som bare skal lese strekkoder behøve å se innholdet i alle app-vinduene dine? Eller ha tilgang til SMS-ene dine?
  • Informasjonen fra appens utgiver er mangelfull eller stemmer ikke, sjekk gjerne hvilke andre apper de har gitt ut, og at de har en reell nettside med reelle opplysninger.

Dersom appen viser flere av disse tegnene, er det kanskje best å styre unna, for sikkerhets skyld.

Apper som lastes ned utenfor app-butikken

Om du har en Android-mobil, har du mulighet til å gi tillatelse til installering av apper fra andre kilder enn Google Play. Det fraråder vi på det sterkeste. Da har du langt mindre kontroll på hva appen gjør og hvor trygg den er. Bare installer apper utenfor Google Play dersom du virkelig vet hva du driver med.

Legitime aktører som tilbyr en app til Android, har den så å si alltid i Google Play. Så om du får beskjed om å installere en app fra f.eks. FedEx, og det er i form av en fil som lastes ned i nettleseren på mobilen, og ikke en link til Google Play, så er det et klart faresignal.

Android-apper lastes ned som .apk-filer. Dersom du laster ned en slik fil og forsøker å åpne den, vil du se denne varselmeldingen:

 

Merk at hvilken app som vises å ikke ha tillatelse, avhenger av hvilken nettleser du bruker. I dette tilfellet var det Google Chrome.

 

Dersom du har lastet ned noe som gir deg en slik varsel, så er det et klart faresignal. Avbryt umiddelbart.

Hva gjør jeg om jeg har installert et mobilvirus?

Dersom uhellet er ute og du har blitt lurt til å installere en virus-app på mobilen, kan det være vanskelig å bli kvitt. Det er kun én løsning som fjerner virus i alle tilfeller, og det er å tilbakestille mobilen til fabrikkinnstillingene. Da blir alt på mobilen slettet, inkludert viruset.

Hvis du har mulighet til å gjenopprette mobilens tilstand fra en sikkerhetskopi, må du ikke gjøre det dersom sikkerhetskopien ble laget etter at mobilen fikk viruset. Når du starter mobilen på nytt for første gang etter tilbakestillingen, kan det hende du får spørsmål om du vil installere appene du hadde sist. Vær forsiktig med dette alternativet! Du kan risikere å installere viruset på nytt.